Konservatiivisilla ihmisillä on tutkimuksen mukaan vaikeampaa käsitellä tunne-elämäänsä kuin liberaaleilla kanssaihmisillä (Psykologi 3/2014). Eritoten pelko ja inho tuntuu liberaalimpiin verrokkeihin tuskaisammalta. Me olemme konservatiivinen kansa. Näemme rikkauden erilaisuudessa vain kun se on turvallisen kaukana. Osoitamme rakkautta arjen teoissa vasta kun se viihteellistetään ja tiedossa on päteminen kansainvälisellä viisuareenalla. Meitä naurattaa ylikarrikoitu erilaisuus. Viihdeohjelma Putouksen hahmot ovat pilkkaavia ja erilaisuuden pelostamme hyvä esimerkki. Munamies naurattaa, sillä erilaisuus pelottaa.

Suomalainen viisumenestys on palannut tuttuihin uomiinsa. Uskon vakaasti, että Pertti Kurikan Nimipäivillä on mahdollisuus voittoon. En siksi, että heistä osalla on Down syndrooman muodostama kehitysvamma, vaan siksi että he soittavat hyvää musiikkia. Valittaessa viisuedustajaamme erilaisuus ei saisi olla ainoa syy äänestää. Tähän syyhyn nojaten moni eilen äänensä antoi. Ajateltiin osoittavamme suvaitsevaisuutemme sillä, että äänestämme erilaisuuden puolesta. Mikäli äänestit siksi, että yhtyeen kappale on voittaja-ainesta niin hyvä. Mikäli äänestit siitä syystä, että he ovat erilaisia, ei hyvä.

Viisuvoittojen historiantuntija en ole, mutta markkinoinnin ammattilainen kyllä. Voin kokemuksesta sanoa, että Lordin tapainen ”erilaisuusjytky” ei onnistu kahta kertaa peräkkäin. Viime vuonna partainen nainen vei viisut ja on selvää, että kilpailun elinvoimaisuuden takia tänä vuonna äänestetään enemmän musiikillisen saavutuksen vuoksi. Ja hyvä näin. Erilaisuus on voimavara, mutta vain jos sen annetaan olla terve osa yhteiskuntaa. Pertti Kurikan Nimipäivät saa kyllä edustaa meitä viisuissa, mutta kehitysvammaisten kohtaaminen arjessa on silti vaivaannuttavaa.

Meille suomalaisille erilaisuuden käsittely on haasteellista. Koemme olevamme suvaitseva kansa, kun lähetämme erilaisuutta uhkuvan yhtyeen euroviisuihin. Kun tapaamme kiukuttelevan lapsen ravintolassa, naapuriimme muuttaa kaksi isää tai mustalaisia, muutumme hetkessä ymmärtäväsestä liberaalista kaiken kieltäväksi konservatiiviksi. Uhkumme vihaa ja kiukkua kaikkea poikkeavaa kohtaan. Viimeistään silloin pitäisi säätää joku laki tai pykälä, joka vie kiukun pois.

Markkinoinnissakin erilaistaminen on tärkeää. Todellinen onnistuminen syntyy juuri sopivasti erilaisesta toiminnasta, joka ei muutu marginaaleiksi hetkessä. Erilaistaminen ei ole erilaisuuden tavoittelua. Se on aidon erilaisuuden esiintuomista. Miksi me olemme olemassa. Ja siinä on vissi ero.

Kuuntelin Pertti Kurikan Nimipäivien solistin haastattelua Radio Rockilta ja olin vilpittömästi vaikuttunut. Hänen elämänasenteensa oli avoin ja ennakkoluuloton. Hän näki asiat kirkkaina. Meillä monella olisi opeteltavaa siitä miten hetkessä he elävät. Minulla myös. Läsnäoloa tässä ja nyt. Asioiden ja ihmisten arvostamista.

Pertti Kurikan Nimipäivät ei ole mikään marginaalibrändi. He tekevät omaa juttuaan, soittavat hyvää punkkia ja osaavat hommansa. He tekevät musiikkia intohimolla. Se vie pitkälle. Itse uskonkin heidän voittoonsa. Se ei tule erilaisuudella. Yhtyeen musiikillisen päivän tulee olla täydellinen, jotta voitto irtoaa. Mikäli ei irtoa olen ylpeä ja iloinen heidän puolestaan. Sillä kerrankin heitä on kohdeltu normaaleina ihmisinä, kilpailijoina ja saman arvoisina. Eikä heille ole annettu pisteitä siksi, että he ovat erilaisia. Se on juuri se mitä he haluavat. Että heitä kohdellaan samanarvoisina. Siksi näissä viisuissa voittaa joko aito suvaitsevaisuus tai Pertti Kurikan Nimipäivät. Kummin tahansa, niin tämän vuoden euroviisut on meille kaikille ilon päivä.
TILAA ILMAINEN MARKKINOINNIN TILANNEKARTOITUS

Nimi

Yritys

Sähköposti

Puhelinnumero

Minua kiinnostaa