Pari vuotta sitten sain kaveriltani puhelinsoiton. Hän supatti hiljaisella äänellä kuin hän olisi joutunut murtovarkaan uhriksi. Pyysi saada antaa puhelinnumeroni edelleen. Ihmettelin ja kysyin miksi? Syy oli, että pölynimurikauppias oli saapunut heille kotiin ja ennen kuin aloitettiin tuli isännän antaa 10 nimeä, jolle palvelua seuraavaksi myytäisiin. Innoissani annoin, sillä tämän halusin nähdä.

 Pölynimurikauppias tulee kylään

Kuukautta myöhemmin meille saapui sovitusti pölynimurikauppias. Vastoin yleistä luuloa meille ei saapunut rikkinäistä imuria perässään vetävää väsynyttä Mynttistä. Paikalle saapui kaunis nuori nainen. Hän käyttätyi kohteliaasti ja otti luulot pois heti alussa. Ero perusmyyntimieheen oli kuin yöllä ja päivällä. Koko myyntiesitys kesti rapiat kolme tuntia ja meitä vietiin kuin vierasta sikaa. Kaipaan edelleen sitä pestyä mattoa, joka nitisi puhtaana paljaiden jalkojeni alla. Kaipaan myös sitä myynnin ja markkinoinnin systematiikkaa mitä pölynimurikauppias toteutti. Vaikka mitä yritin aloin kääntyä ostamaan.

Myynnistä ja markkinoinnista on liian helppo säästää

Meille suomalaisille myynti ja markkinointi ovat hieman vähemmän tärkeitä liiketoiminnan alueita. Tehdään hyvä tuote ja kyllä se asiakas sen ymmärtää ostaa, jos meillä on vain naapuria enemmän tuoteominaisuuksia. Näin oli amerkkalaisen pölynimurikauppiaan esityksessäkin. Ominaisuuksia oli niin paljon, että lopulta en enää uskonut tulevani toimeen ilman tuotetta. Siinä oli se vissi ero. Pölynimurin myyntiin oli kehitetty minuutilleen tarkalleen suunniteltu runko, jota myyjä osasi viedä. Pääosassa olimme me, asiakkaat. Meidän tarpeemme, meidän ongelmamme. Hän toi kiiltävän laitteen olohuoneeseemme, joka tuntui ratkaisevan ongelman toisensa jälkeen. Ongelmia, joita minulla oli ja ei olisi  kohta, jos ostaisin tuon laitteen. Lopulta myyjä jäi ilman kauppaa, sillä olin juuri ostanut hienon uuden imurin. Lähellä oli, että olisin omistanut kaksi. Epäonnistuminen ei kuitenkaan tarkoittanut sitä ettei homma olisi toiminut. Minulle soittaneen kaverin sisko oli ostanut.

Vain myynti ja markkinointi merkitsevät

Pölynimurikauppiaalta oppi yhden asian: myynti- ja markkinointi ovat yhtiön tärkein asia. Ilman sitä ei hyvä tuote liiku yhtään mihinkään. Sellainen yritys, joka ei rakenna strategiansa ytimeen myyntiä ja markkinointia ei pärjää kiristyvässä kilpailussa. Amerikkalaiset tietävät tämän. Myyntimies on kuningas. Se on aivan sama mitä hän myy tai markkinoi, hän maksaa lopulta kaikkien palkat.

Muista, että tänään on hyvä päivä markkinoida.