Kiteyttääkö yrityksesi myyntiväittämä kaiken olennaisen? Noudattaako markkinointisi selkeää linjaa? Tuovatko panostukset lisää kauppaa? Jos et ole aivan varma, lue lisää ja saatat oppia tekemään kriittisen korjausliikkeen. Alla 4 vinkkiä miten rakennat myyntiväittämän (USP:n) ja testaat sen toimivuuden.

Markkinointi on liiketoiminnan osa-alue, josta tavallisella tallaajallakin on aina valmis mielipide, mutta jonka toteuttajalle sen – ainakin pitäisi olla – kaikkea muuta kuin kivaa kikkailua. Hyvän myyntiväittämän luominen on esimerkki vailla vertaa. Yksinkertainen asia, joka saattaa osoittautua melko vaativaksi tehtäväksi.

Mikä on USP eli myyntiväittämä?

Myyntiväittämä on tiivistetty kuvaus siitä, mikä erottaa oman palvelusi tai tuotteesi kilpailijoista. Se on toimenpiteidesi punainen lanka, joka viestii asiakkaalle, mitä hän on ostamassa ja miksi hänellä ei ole varaa olla ostamatta. Se on markkinointisi kasassa pitävä voima olivat toimenpiteet mitä tahansa sloganin keksimisestä verkkosivujen suunnitteluun. USP on taustalla toimiva ajatus, joka heijastuu kaikkeen mitä teet. USP koostuu näistä neljästä osasta:

1. Hyvä USP kertoo  asiakkaalle tuotteestasi

Hyvän myyntiväittämän tunnistaa siitä, että lapsikin sen ymmärtää. Se kertoo, mikä tuotteesi tai palvelusi on. De Beersin vuonna 1947 kehittämä slogan ”A Diamond is Forever” toimii USP:näkin lähes sellaisenaan.

2. Hyvä USP erottaa yrityksesi kilpailijoista

Kilpailu asiakkaiden huomiosta on kiivasta ja raadollista. Olet varmasti miettinyt tätä useaan otteeseen. Hyvä USP ilmoittaa millä mittarilla tuotteesi on muita parempi ja korostaa tätä etumatkaa. Mikä oman tuotteesi ominaisuus on vertaansa vailla?

3. Hyvä USP myy

KISS & Sell – Keep it simple and sell. USP saa aikaan tohinaa. Kuluttaja ymmärtää heti, miksi hän tarvitsee tuotteen. Ajatuskuplan voi melkein lukea: ”En tule toimeen ilman tuotetta”.

4. Hyvä USP on tarjous, josta ei voi kieltäytyä

Yrityksesi tulisi tarjota jotain, mitä muilla ei ole tai ainakin jotain, mikä vähentää ostamisen vaivaa, riskiä ja tunneperäistä empimistä. Tarjoa jotain todella koukuttavaa, jotta silkka halu muuttuu toiminnaksi. Lupaa, että tästä seuraa vain hyvää.

Erityisesti toimitusjohtajan tulisi olla hyvin perillä myyntiväittämän käsitteestä. Jos herätän sinut yöllä niin pystytkö vastaamaan mikä on teidän myyntiväittämä?