Kiinalaiset juhlivat punaisen kuun aikaa nauttimalla kuukakkua. Tarinoiden alkuperä tai tarkka varmuus tuntuu nopean selailun perusteella vähintäänkin hämyiseltä. Saimme kuitenkin eilen aidon kuukakun kotiin ja puolisoni kertoi tarinan jumalolennosta, joka halusi kokeilla ihmisenä olemista. Hänet lähetettiin taivaasta maanpinnalle ja hän kerkesi perustaa perheen ja rakastua. Lopulta tuli aika palata takaisin taivaaseen ja perhe jäi suuren kaipauksen vallitessa maan päälle. Kakku tehtiin äidin ja vaimon muistoksi ja uhrattiin kuun alttarille. Jo tätä eilistä tarinaa muistellessa huomaan kuinka hatarasti yksityiskohdat jäävät elämään. Tarkistaessani tarinaa netistä huomaan, että ylläesitetty taitaa olla oma todellisuuteni aiheesta. Toisaalta onko sillä mitään väliä? Onko tarinatalous sittenkään kiinni siitä miten asiat ovat vaan siitä miltä ne vaikuttavat?

 

Tarinoita kuuntelemaan

Tänään alkaa taas Nordic Business Forum, jonka esiintyjäkaarti on innostavan häikäisevä. Menen kuuntelemaan ja inspiroitumaan tarinoista, joiden todenperäisyyden toivoo olevan kohdillaan. Toisaalta paljon tulee varmasti asiaa, joka perustuu vain tunteisiin, tunnetiloihin ja/tai odotusten hallintaan. Tarinatalous on tätä päivää ja hyvät tarinankertojat elävät ja porskuttavat. Pirttien kiertävistä satusedistä on tultu vain vähän matkaa tarinankerron taidossa, mutta levittämisessä kylläkin. Hyvin kerrottu tarina voidaan skaalata miten vain, milloin vain. Menen siis kuuntelemaan tänään tarinoita ja hyväksyn, että muodostan niistä oman todellisuuteni. Se ei ole oikea tai väärä, se on näkemykseni päivän annista. Miksi sitten tarinatalous tulisi ottaa osaksi minkä tahansa yrityksen arkea?

 

Tarinatalous vai sisältömarkkinointi

Sisältömarkkinointi on tätä päivää. Tarinatalous myös. Sisältömarkkinointi on vain terminä hiukan itseäni häiritsevä. Ikään kuin hyvä markkinointi ei voisi olla sisältönä merkitsevää. Ikäänkuin sisältömarkkinointi olisi työkalu, joka muuttaa kaiken. Hyvä tarina muuttaa, ei sisältömarkkinointi. Hyvä tarinankertoja on hyvä markkinoija. Tarinatalous kuvaa mielestäni hyvin tätä päivää. Sinun tulee onnistua kertoa tarinasi useassa mediassa merkityksellisesti ja monisäikeisesti. Se miten ihmiset tulkitsevat tarinasi on täysin sinun ulottumattomissasi.

He mittaavat asioita, joita et voi edes käsittää, joten perinteiseen markkinointiin verrattuna sisältöjen ja tarinoiden elättäminen brändinä jättää meidät ikäänkuin aistillisen anarkian valtaan. Asiakas päättä mitä on mieltä tarinoistamme. Siksi onkin tärkeää, että et tarinan kertojana tai sen kuuntelijana kuvittele omaavasi totuutta saati pystyväsi vaikuttamaan muiden käsitykseen todellisuudesta. Tarinat ovat tarinoita ja ne viihdyttävät. Odotan viihdyttävää #NBForum2015 tapahtumaa Nordic Business Forumilta ja hyviä tarinoita. Se miten tarkasti ne onnistun kertomaan eteenpäin on täysin kuulijan vastuulla.

Hyvää seminaaripäivää till alla. Niillekin, jotka tapaan tänään.