Tänään sain kunnian avata Markkinoinnin webinaarien kolmannen kauden ja innokseni vielä yhtiökumppanini Tuomas Uutelan kanssa. Aiheena oli hintaseuranta ja kilpailijaseuranta ja olimme hakeneet case: Power.fi:hin dataa. Sniffien kautta olen huomannut, että Online market intelligence -toiminta on tullut merkittäväksi osaksi verkossa myyvien yritysten arkea. Uskallan ennustaa, että jos verkossa myyvässä yrityksessäsi ei parin vuoden sisään olla kiinnostuttu dynaamisesta hinnoittelusta, niin joko ette ymmärrä, tai ette vain välitä. Hintarobotit ovat tulleet jäädäkseen, ja kun nyt kysyt miksi, niin luehan loppuun.

Case:Power.fi

Power on Suomeen rytinällä tullut elektroniikkajätti, jolla on jo 29. kauppaa ympäri Suomen. Power käyttää taitavasti hintarobottia markkinointinsa kulmakivenä, jolla se ankkuroi arvolupauksensa merkityksen asiakkaalle. He lupaavat olla halvin, ja siitä pitää huolen heidän hintarobottinsa. Se valvoo yöt ja päivät. Periaatteessa hintaseuranta toteutetaan palvelulla kuten Sniffie ja hinnanmuutoksiin reagoidaan koneellisesti tai ihmisen avustamana. Erittäin nerokas, toimiva ja vahva arvolupaus. Hintarobotti on hereillä juuri nyt, ja vahtii puolestasi hintoja. Ohessa webinaarin nauhoite, jossa käymme myös asiaa läpi. Hienosti toimii ja kyllä he ovat tällä hetkellä markkinan halvin.

Hintarobotti ja onko siinä mitään järkeä?

Kävin viime viikolla eCommerce-messuilla Helsingissä mielenkiintoisen keskustelun erään suomalaisen ERP-toimittajan myynnin kanssa. He suorastaan haukkuivat minut lyttyyn, kun tiedustelin onko heidän asiakkaistaan kukaan kysellyt hintaseurantatiedon integrointia ERP-järjestelmäänsä. Paikalla olleen naishenkilön mielestä kukaan ei tarvitse hintaseurantaa. Koska miksi kukaan kilpailisi hinnalla? Pääosin keskusteluissa tarjotut lääkkeet keskittyivät brändinrakentamiseen ja markkinointiin. Hienoja ajatuksia maailmassa, jossa matkapuhelimen voi ostaa napin painalluksella sadoista eri paikoista. Silloin on hinnallakin merkitystä. Halvin ei pidä olla, mutta hinnalla on merkitystä.

No vaikka keskustelumme pohjalta en lisännyt rouvan numeroa pikavalintaan, niin jäin pohtimaan miten me suomalaiset emme osaa suhtautua hinnoitteluun järkevästi, muuten kuin kuluttajina. Silloin olemme todella hintatietoisia ja jonotamme tarjouksia. Ehkä juuri siksi en saanut vastausta kysymykseeni, että ostaisiko keskustelukumppanini lennot mahdollisesti Momondosta ja olisiko päätöksen kriteerinä missään muodossa matkan hinta? Veikkaan, että olisi. Ainakin minulle se on. Siksi, Power.fi tietää, että hintarobotti on tulevaisuutta, jolla otetaan nyt kaulaan kilpailijoihin.